Παρέμβαση στο τηλεφωνικό κέντρο της OnLine Sales

“Καλύτερα μια ώρα ύπνος, ψυχαγωγία, παρά μιάμιση ώρα απλήρωτη εργασία”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιτυχημένη ήταν η  παρέμβαση μας την Τρίτη το πρωί στο τηλεφωνικό κάτεργο της OnLine Sales στον Κεραμεικό. Η παρουσία 20 συναδέλφων και αλληλέγγυων έξω από την είσοδο της εταιρείας με πανό και μοίρασμα κειμένου κατέστησε σαφές στο αφεντικό και τους τσανακογλείφτες του ότι η εργασιακή εκμετάλλευση δεν θα μένει αναπάντητη. Οι απλήρωτες υπερωρίες, η συνεχής πίεση για την επίτευξη των στόχων και η προσβλητική συμπεριφορά δεν θα γίνονται ανεκτές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα συγκαταβατικά νεύματα των συναδέλφων, όταν τους εξηγούσαμε το λόγο της παρέμβασής μας, τα ξινισμένα μούτρα των προϊσταμένων που αρνιόταν να πάρουν το κείμενο, η αυθόρμητη θέληση των περαστικών να ενημερωθούν για τη συγκέντρωσή μας και τελικά, η ανακοίνωση της εργοδοσίας πως “θέλουμε ειλικρινά να φεύγετε στην ώρα σας” (μπα, τελικά την Τρίτη δεν ήταν “αναγκαίο” να επιτευχθούν οι στόχοι;!;!) είναι η απόδειξη πως μόνο με συλλογικές παρεμβάσεις αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η OnLine Slaves, όπως θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται η εταιρεία, δεν ξεφεύγει από το γενικότερο κανόνα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στα call centers. Για αυτό και πρέπει σε κάθε τηλεφωνικό κέντρο πρέπει να οργανωνόμαστε, να συλλογικοποιούμαστε και να απαντούμε ενωμένα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έτσι λοιπόν, την Τρίτη, ναι μεν οι πιέσεις για υπερωρία έγιναν ευγενικές παραινέσεις και κάποιοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μη δουλέψουν παραπάνω, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από την αυστηρή τήρηση του ωραρίου. Να σημειώσουμε επίσης ότι μάθαμε πως μετά την παρέμβαση υπήρξαν κάποια θετικά βήματα. Ο χρόνος θα μας δείξει τι μέλλει γενέσθαι με τις σκοπιμότητες καθώς και τις μελλοντικές κινήσεις των αφεντικών που ως γνωστόν το μόνο που τους νοιάζει δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά η συμπίεση του κόστους και η αύξηση του κέρδους τους. Το μόνο που μπορούμε να δηλώσουμε από την πλευρά μας είναι πως περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας για να προγραμματίσουμε και τις δικές μας.

Τηλεφώνησέ μου, ίσως να μας βγει σε καλό…

Άλλωστε, ό,τι έγινε την Τρίτη είναι μια πρώτη ένδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης και όχι ανταγωνισμού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΥΓ. Οι ρουφιάνοι της εργοδοσίας, που μας αποκαλούσαν “τεμπέληδες της εργασίας” μπροστά στους συναδέλφους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, να ‘ναι σίγουροι ότι μόνο σε ένα πράγμα δεν είμαστε τεμπέληδες… στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράσαμε:

ONLINE “SLAVES”: Η ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς περικοπής και ολίσθησης των εργατικών δικαιωμάτων. Κεκτημένα δεκαετιών καταστρατηγούνται και από τα αφεντικά μεθοδεύονται κινήσεις για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τελική έκφραση αυτής της επίθεσης στον κόσμο της εργασίας θα είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας κάτεργο. Άλλωστε, βιώνουμε ήδη τον εργασιακό μεσαίωνα. Μια έκφανση αυτής της ζοφερής πραγματικότητας αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο OnLine Sales στον Κεραμεικό.

Αρκετοί συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται πολλές απλήρωτες ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου, εάν δεν πιάσουν τους καθημερινούς παράλογους στόχους της εταιρείας. Οι προσβολές και η ψυχολογική πίεση αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η εταιρεία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο φόβο της απώλειας της εργασίας (και στη δυσκολία επανένταξης στην αγορά εργασίας, με 27% επίσημη ανεργία…) που οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύει υπερωριακά, χωρίς αυτές οι ώρες εργασίας να μετουσιώνονται σε χρηματικές απολαβές.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η συνεχής αξιολόγηση και οι απλήρωτες υπερωρίες κάτω από την ασφυκτική πίεση των team leaders έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινότητα στο εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο… Κατά τ’ άλλα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ανοίξει και δεύτερο κτίριο απασχόλησης σε σύντομο χρονικό διάστημα βασιζόμενη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων της και των απλήρωτων υπερωριών τους μέχρι να πιάσουν τον κάθε πιθανό και απίθανο στόχο. Σύμφωνα με καταγγελίες που μας έγιναν, δεν είναι λίγες οι φορές που 4ώροι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάθονται απλήρωτοι έως και 3 ώρες παραπάνω υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης απόλυσης και ουσιαστικά να εργάζονται κατά μέσο όρο 7 ώρες ημερησίως με το μισθό πείνας που αναλογεί σε έναν 4ωρο, δηλαδή 300 ευρώ…

Οι αυθαίρετες απαιτήσεις του αφεντικού της OnLine Sales για την επίτευξη των παράλογων στόχων κερδοφορίας του δεν αποτελούν υποχρέωση για εμάς τους εργαζόμενους.

Ας προτάξουμε την αλληλεγγύη μας στο χώρο εργασίας βγαίνοντας ο καθένας από το καβούκι του και ας κάνουμε βέβαιο στα αφεντικά της ΟnLine Sales, της PhoneMarketing, της Wind, της Vodafone, της Ηοl,  της Ώθησης και κάθε τηλεφωνικού κάτεργου ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους.

ΝΑ ΜΗN ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑN ΔΟΥΛΟΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

ANTIΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ

Proledialers – τηλεφωνητ(ρι)ές
proledialers.espivblogs.net
proledialers@espiv.net
Απρίλιος 2014

                                                                  

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

3 thoughts on “Παρέμβαση στο τηλεφωνικό κέντρο της OnLine Sales”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *