Εργασιακό δελτίο τηλεφωνητ(ρι)ών – Απρίλιος 2014

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου στην έδρα της Pizza Fan στο Χαλάνδρι από τηλεφωνητ(ρι)ές με μοίρασμα κειμένου για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι συνάδελφοί μας στο τηλεφωνικό κέντρο της εν λόγω εταιρείας.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου το πρωί, στο τηλεφωνικό κάτεργο της OnLine Sales στον Κεραμεικό. Η παρουσία 20 συναδέλφων και αλληλέγγυων έξω από την είσοδο της εταιρείας με πανό και μοίρασμα κειμένου κατέστησαν σαφές στο αφεντικό και τους τσανακογλείφτες του ότι η εργασιακή εκμετάλλευση δεν θα μένει αναπάντητη. Οι απλήρωτες υπερωρίες, η συνεχής πίεση για την επίτευξη των στόχων και η προσβλητική συμπεριφορά δεν θα γίνονται ανεκτές.

Στην εταιρεία Ώθηση, τo μήνα Απρίλιο, η εργοδοσία συνεχίζει τη σκληρή στάση που είχε τηρήσει και το προηγούμενο διάστημα. Οι συνθήκες εργασίας έχουν δυσκολέψει κι άλλο, αλλά το χειρότερο από όλα είναι η αύξηση των απολύσεων. Μόνο μέσα στη μεγάλη εβδομάδα τα “φιλεύσπλαχνα” αφεντικά απέλυσαν ένα άτομο και δεν ανανέωσαν τη σύμβαση σε άλλους δύο, δηλαδή οι συνάδελφοι έμειναν στα ξαφνικά χωρίς δουλειά λίγο πριν από το Πάσχα. Φαίνεται πως η σκληρότητα της εργοδοσίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς αφού ήδη έχουν αφήσει 10 εργαζόμενους χωρίς να τους ανανεώσουν τη σύμβαση, ή τους έχουν απολύσει. Η συνεχόμενη πίεση για αύξηση τις παραγωγής, η άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους κι οι απειλές που εκτοξεύουν τα τσιράκια – supervisors της εργοδοσίας, δείχνουν ότι ο Μάιος θα είναι μήνας νέων απολύσεων.

Η εταιρεία ICAP ανάγκασε τους εργαζόμενους να δεχτούν νέα μείωση μισθού μετά από εκβιασμούς για απόλυση. 21 συνάδελφοι αντέδρασαν στις αξιώσεις της εργοδοσίας αλλά μην έχοντας ουσιαστική βοήθεια από τα επίσημα σωματεία τελικά υπέκυψαν. Η νέα σύμβαση εργασίας προβλέπει 10% μείωση μισθού και σαν αντιστάθμισμα δίνεται ένα ποσό σε κουπόνια το οποίο όμως θα μπορεί να τροποποιηθεί ή να διακοπεί όποτε το θελήσει η εργοδοσία. Αυτοί που τα κέρδη τους αυξάνονται όλο και περισσότερο, θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι το μόνο που αξίζει η σκληρή δουλειά τους, είναι ένα πιάτο φαί. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους, να μπει τέλος στο αίσχος της ενοικιαζόμενης εργασίας.

Τον Ιανουάριο, στην εταιρεία Teleperformance στην Πορτογαλία, 400 εργαζόμενοι απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών που θέλει να τους επιβάλει η εργοδοσία. Επίσης 300 από αυτούς, υπέγραψαν μία δήλωση σύμφωνα με την οποία δε δέχονται τα νέα δεδομένα και μάλιστα ζήτησαν και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να συζητήσουν τη διαφωνία τους με την αξίωση της εταιρείας να μεταφέρει τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ίδιους τους εργαζόμενους.

 

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

One thought on “Εργασιακό δελτίο τηλεφωνητ(ρι)ών – Απρίλιος 2014”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *