Παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στη Mediatel

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στην εταιρεία Mediatel για να καταγγείλουμε τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο. Οι εργαζόμενοι τηλεφωνητ(ρι)ές επιβεβαίωσαν τα γραφόμενα του κειμένου και ανέφεραν ακόμα πιο έντονες πιέσεις που δέχονται για αύξηση της παραγωγής. Ας γνωρίζουν τα αφεντικά της Mediatel και του κάθε call center πως οπουδήποτε υφίστανται συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα θα είμαστε συλλογικά εκεί για να δίνουμε την ταξική απάντηση που τους πρέπει.

Mediatel

 

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράσαμε:

Η ιστορία της Mediatel ή αλλιώς: το παραμύθι με τους μπόλικους δράκους.

Όσοι και όσες έχουν δουλέψει σε κάποιο call center, γνωρίζουν σίγουρα τις συνθήκες πίεσης, επιτήρησης και εντατικοποίησης του συγκεκριμένου είδους εργασίας. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, θα έχουν ακούσει για την εταιρεία Mediatel –μίας από τις μεγαλύτερες του κλάδου.

Αυτό όμως που δεν θα έχουν ακούσει -και που δεν πρόκειται να τους το πει ποτέ κανείς εκ της τηλε-επιχείρησης- είναι οι ακριβείς συνθήκες εργασίας στην εν λόγω εταιρεία.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά, μιας και σε τέτοιους καιρούς εντεινόμενης εργασιακής και κοινωνικής καταστροφής, από αυτά τα «βασικά» φαίνονται τα μαστίγια (χωρίς τα προσχηματικά καρότα, πλέον) στις πλάτες των τηλεφωνητών/τριών από τα αφεντικά των σύγχρονων τηλε-εργοστασίων τύπου Mediatel.

Ας πούμε για τις ατομικές μηνιαίες συμβάσεις εργασίας που αναφέρουν πως οι τηλεφωνητές θα είναι 4ήμερης και 3ωρης απασχόλησης με τα ψίχουλα των 2,93€ (καθαρά) ανά εργατοώρα ή ακόμα πως οι συμβάσεις τους θα είναι μέσω ενοικιαζόμενης εργασίας,δηλαδή χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα στον εργοδότη τους, αλλά θα υπενοικιάζονται μέσω εργολαβικών εταιρειών στην «τελική εταιρεία έργου» ακόμα και δύο ή τρεις φορές.

Ας πούμε και για την ίδια την εργατοώρα των ούτε 3 ευρώ κατά την οποία ως agent (όπως αποκαλείσαι) σου ασκείται τέτοιου είδους ψυχολογική πίεση που πολλές φορές καταντά αφόρητη από το είδος της ίδιας της παραγωγής και μόνο.

Ας αναφέρουμε και τις ωριαίες/καθημερινές/εβδομαδιαίες/μηνιαίες απαιτήσεις των στατιστικών της παραγωγικότητας του κάθε εργαζόμενου τηλεφωνητή/τριας, που στην προκείμενη εταιρεία κατέχουν υψηλότερη θέση και από την ίδια την Αγία Γραφή… (Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και την τάξη μας, τα αφεντικά της Mediatel όπως και κάθε όμοιός τους μία πίστη έχει: στα κέρδη τους και μόνο).

Ας πούμε ενδεικτικά πως στα τόσα τμήματα της Mediatel, εξερχόμενων και εισερχόμενων κλήσεων, ο στόχος είναι ένας και πάντα αυξανόμενος: η υπερπαραγωγή ανά ώρα κλήσεων, που τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει στην απώλεια (λόγω πίεσης) πολλών θέσεων εργασίας αφού πολλοί τηλεφωνητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια εντατικοποίηση της εργασίας. Όπως π.χ. στο έργο εισερχομένων της HOL που λιγότεροι από 30 συνάδελφοι που είχαν απομείνει τον Ιούνη, έβγαζαν τον ίδιο φόρτο εργασίας με 80 και παραπάνω συναδέλφους που ήταν στις θέσεις τους το Δεκέμβρη. Και για να εξαναγκάζονται εργαζόμενοι σε παραίτηση ή μη ανανέωση σύμβασης (μηνιαίας, μην ξεχνάμε…) σε αυτές τις εποχές που η ανεργία περιμένει με ανοιχτές αγκάλες και απειλητικές διαθέσεις, μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει το μέγεθος των συντριπτικών συνθηκών και του εργασιακού καθεστώτος γαλέρας που επικρατεί.

Το αποκορύφωμα αυτής της επικίνδυνης αντεργατικής λογικής του παραλόγου ήταν την Παρασκευή 30/5/2014, όταν στη μεσημεριανή βάρδια των τμημάτων ήρθε ειδοποίηση για απειλητικό τηλεφώνημα βόμβας με εντολή εκκένωσης του εμπορικού κέντρου Cosmos όπου, μαζί με άλλες επιχειρήσεις, βρίσκεται και η Mediatel. Και ενώ με εντολή αρχών εκκενώθηκε ολόκληρο το κτίριο, κάποιοι/κάπου/κάποτε (;!) αποφάσισαν για λογαριασμό των agents ορισμένων τμημάτων πως η παραγωγή θα συνεχιστεί κανονικά (!), με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, πλην όσων βρίσκονταν κοντά στα παράθυρα, τους οποίους απομάκρυναν εκτός κτιρίου, αφήνοντας όμως κάποιους τηλεφωνητές μέσα ώστε να μη διακοπεί η ροή εργασίας, δίχως να τους ενημερώσουν για το απειλητικό τηλεφώνημα και την εντολή εκκένωσης.

Το συμβάν αυτό δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν, κάποιοι το αντιλήφθηκαν μόνοι τους πάνω στην ώρα εργασίας τους. Η κοινοποίηση του πολύ επικίνδυνου αυτού γεγονότος έγινε από συνάδελφο της βάρδιας μέσω εσωτερικού mail προς όλο το τμήμα. Σε βραδινή βάρδια δε, όταν ρωτήθηκαν οι supervisors γιατί δεν είχε γνωστοποιηθεί το θέμα, η απάντηση ήταν «να μη σας νοιάζει, αφού δεν ήσασταν σε βάρδια και δεν σας αφορά»…

Όπως φαίνεται, τα αφεντικά της Mediatel αποφασίζουν κατά βούληση ακόμα και για τις ίδιες τις ζωές των εργαζομένων τους σε τέτοια περιστατικά, υποκαθιστώντας ακόμα και το ίδιο το ένστικτο της επιβίωσης.

Για να μη γελιόμαστε, λοιπόν, και για να βλέπουμε ξεκάθαρα τι μας περιμένει: όλες αυτές οι ενέργειες/πιέσεις των αφεντικών, ένα στόχο έχουν -και όχι πρωτίστως αυτόν της υπερπαραγωγικότητας: τη δημιουργία ενός (αρρωστημένου) κλίματος φόβου σε όλους και όλες που εργάζονται με ωρομίσθια πείνας σε άθλιες συνθήκες για την καθημερινότητά τους.

Φόβος για τα στατιστικά σου, τις αξιολογήσεις σου, την ανανέωση της σύμβασής σου, φόβος που σημαίνει πως ακόμα και αν δε σηκώσεις στιγμή το βλέμμα από την οθόνη ή ακόμα και αν το ακουστικό σού ‘χει γίνει σκουλαρίκι στη βάρδιά σου, υποκύπτοντας στην εντατικοποίηση χωρίς ανάσα, ανά πάσα στιγμή ως τηλεφωνητής/τρια για τα αφεντικά είσαι αναλώσιμος αφού για εκείνους η εργασία ισοδυναμεί με επιβίωση και σου φωλιάζουν τον τρόμο της απόλυσης ή λήξης σύμβασης.

Κάτι που από θεωρία αυτού του «φόβου» έγινε και πράξη στις 30/6 όταν σε δύο συναδέλφους από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας τους ανακοινώθηκε η μη συνέχεια της εργασίας τους (λήξη σύμβασης) όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά για το ότι είχαν αντιταχθεί στο ζήτημα της αξιολόγησης. Κυρίως δε, αναφέροντας το ζήτημα της υπάρχουσας μεγάλης πίεσης που δέχονταν οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα και παρόλα αυτά τους ζητήθηκε να ανεβάσουν την παραγωγή επιπλέον! 

Και για να δώσουμε μια ενδεικτική εικόνα στο τι είναι αυτή η περίφημη (αυτο)αξιολόγηση, ας πούμε πως εν ώρα εργασίας καλείσαι να γράψεις «τεστάκι» -όπως οι ίδιοι οι supervisors το βαφτίζουν- απαντώντας με κάτι σαν έκθεση ιδεών σε ερωτήσεις πάνω στο αντικείμενο της εργασίας σου(;) γραπτά, αντί να κάνεις το αυτονόητο, που είναι να συνεχίσεις να εργάζεσαι! Και ενώ μπορεί να μην έχεις κάνει καν (επαν)εκπαίδευση στο αντικείμενό σου -διότι σε 3 μέρες «εκπαίδευσης» σε βάζουν σε κλήσεις χωρίς να έχεις ιδέα για αυτό -σε έχουν ήδη καθισμένο στο «θρανίο»/κουβούκλιο, αλλά χωρίς «μάθημα» καλείσαι να γράψεις «διαγώνισμα τριμήνου» λες και ξαναπάς ενήλικας στο γυμνάσιο πάλι, με το άγχος του ότι «μπορεί και να κοπείς»…

Έτσι, το θράσος των αφεντικών της Mediatel ξεπέρασε κάθε όριο, όταν στην λήξη της βραδινής βάρδιας συναδέλφου του τμήματος της HOLτης ανακοινώθηκε «να μην έρθει για δουλειά την επόμενη γιατί δεν θα γίνει ανανέωση σύμβασης» και όταν η ίδια ρώτησε το λόγο αυτού, η απάντηση ήταν ευθαρσώς «για τα στατιστικά σου και κυρίως για το ότι δεν δεχόσουν  την αξιολόγηση». Η απάντηση της συναδέλφου ήταν άμεση και δήλωσε πως τα στατιστικά της ήταν μέσα στους προκαθορισμένους στόχους και πως ο λόγος της λήξης σύμβασης προφανώς και ήταν εκδικητικός καθώς και τρομοκρατικός για τους υπόλοιπους συναδέλφους αφού θα έβλεπαν από πρώτο χέρι τι τους περιμένει σε παραμικρή αντίσταση αξιοπρέπειας.

Τέτοιες κινήσεις λοιπόν γνωρίζουν να κάνουν τα αφεντικά στη σκακιέρα της τρομολαγνικής τους εργοδοσίας. Τέτοιες κινήσεις όμως μας βρίσκουν πάντα συνολικά και ενωμένα αντίθετους και ταξικά προετοιμασμένους ώστε συλλογικά να απαντάμε σε κάθε είδους εργοδοτική τρομοκρατία που μας θέλει ανυπεράσπιστες μονάδες στα τηλεφωνικά κάτεργα. Η συναδελφική αλληλεγγύη και η ταξική μας αντίσταση είναι τα δικά μας μέσα αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να μην αφήσουμε την υποβάθμιση της εργασίας μας να γίνει καθημερινότητα.

Ενάντια στην εκμετάλλευση και όσα βιώνουμε 

Να σπάσουμε τα τείχη της σιωπής, του φόβου και της αδιαφορίας με τους συλλογικούς μας αγώνες

Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη σε όλα τα call centers

Proledialers – τηλεφωνητ(ρι)ές
proledialers.espivblogs.net
proledialers@espiv.net

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *