Μερικά νικηφόρα αποτελέσματα από το μέτωπο του ταξικού αγώνα

Μπορεί η ανεργία, η επισφάλεια, οι χρωστούμενοι μισθοί και η εργοδοτική αυθαιρεσία να είναι τα πιο συνηθισμένα πράγματα που θα βρει κάποιος στην αγορά εργασίας, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή της αντίστασης, του οργανωμένου και μαζικού αγώνα, της συλλογικοποίησης και της επίθεσης στα αφεντικά.  Άλλωστε, μόνο με την αλληλεγγύη και τον συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και να κάνουμε την εργοδοσία να διστάζει να εφαρμόσει όσα έχει κατά νου.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές ευχάριστες ειδήσεις που δείχνουν ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος:

Μεγάλη νίκη με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ολική ανατροπή στους μισθούς του μνημονίου πέτυχε με τη διαιτησία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18d2a1f440fd8615ab8500d4de0e1eee_L

Εκ νέου δικαίωση των παράνομα απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ έρχεται, αυτή τη φορά, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση, που επήλθε μετά από την εκδίκαση αγωγής εργαζομένων της ΕΡΤ, κηρύσσει άκυρες τις απολύσεις και υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο της ΕΡΤ, να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγόντων με τα προ της απόλυσής τους καθήκοντα. Επίσης, διατάσσει την καταβολή των μισθών υπερημερίας στους ενάγοντες, με τους μισθούς που είχαν τον τελευταίο μήνα και όχι με την αναδρομική ισχύ του ενιαίου μισθολογίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δημοσίου, το Δικαστήριο του επιβάλλει να καταβάλλει 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράλειψης της συμμόρφωσής του, σε κάθε έναν εκ των εναγόντων. Όλα τα καταβλητέα ποσά προσαυξάνονται με τους νόμιμους τόκους υπερημερίας (επιτόκιο 6% ετησίως).
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

4a6221df9c711d117b4e5076ff8a871f_L

Παλεύοντας μέσα σε δύσκολες συνθήκες και έχοντας στο πλευρό του την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στις εταιρείες κατασκευής του «Αττικό Μετρό» πέτυχε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, υπογράφοντας σύμβαση με την κοινοπραξία των εργοδοτών («G&P Αβαξ»,«Ghella SpA», «Alstom Transport SA»).
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

erga-metro

Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11/9 για το θέμα των 52 Κυριακών και βάζει (έστω και προσωρινά) φραγμό στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια πρώτη νίκη των εργαζομένων του εμπορίου. Πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο συνεχής κι επίμονος αγώνας που αναπτυσσόταν, ακόμα και όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην Ερμού και όχι μόνο. Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι αν όλη αυτή την περίοδο δεν υπήρχαν οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι πορείες, τα μπλόκα και κυρίως η αυτενέργεια των ίδιων των εργαζόμενων θα υπήρχε αυτή η απόφαση; Πιστεύει κανένας ότι αν η αγορά και η Ερμού λειτουργούσαν «ομαλά» (έστω και με τα μισά μαγαζιά) θα συζητούσε το ΣτΕ το θέμα της Κυριακάτικης Αργίας; Όλοι και όλες ξέρουμε την απάντηση…
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

kyr24082014_d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *