Το μειδίαμα του αφεντικού

*το παρόν κείμενο μοιράστηκε έξω από το κτήριο της ΘΕΡΜΟΙΛ στην Αγ. Παρασκευή στις 20/12/2018 σε εργαζόμενους/ες με τη στήριξη συντρόφων/ισσών από την εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά ”Νομάδες”.

Το κάτωθι κείμενο είναι μια απάντηση στην αισχρή καταγγελία που η «ΘΕΡΜΟΙΛ» ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, απέναντι σε εργαζόμενους/ες και αλληλέγγυες ομάδες. Η «ΘΕΡΜΟΙΛ» τους κατηγορεί για δυσφήμηση προς το εταιρικό της πρόσωπο και για χρηματικό εκβιασμό. Επίσης, ενημερώνει, ότι έχει κινηθεί νομικά απέναντί τους. Το κείμενο της ξεκινάει με το να προσπαθεί να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, λέγοντας πως επιδίδεται σε “φιλανθρωπικές” πράξεις. Φυσικά, όλοι μας γνωρίζουμε την πάγια αυτή επικοινωνιακή τακτική των εταιρειών, που προσπαθούν να ξεπλύνουν τα χρήματα τους σε παρεμφερή ιδρύματα. Στην συνέχεια αναφέρουν, πως δέχονται συκοφαντική δυσφήμηση, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρουν το περιεχόμενο της καταγγελίας μας, το οποίο αφορούσε τις εικονικές προσλήψεις της εν λόγω εταιρείας, καθώς και τις απολύσεις που έκανε κάθε μήνα, χωρίς να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της. Τέλος, η «ΘΕΡΜΟΙΛ» μέσα στην καταγγελία της, προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό της στην θέση του θύματος, υποστηρίζοντας, πως έχει δεχθεί οικονομικό εκβιασμό. Φυσικά, όλοι εμείς που δουλεύουμε στα τηλεφωνικά κέντρα, γνωρίζουμε καλά τις θρασύτατες μηχανορραφίες, αυτής της εταιρείας και άλλων, οι οποίες ξεκινούν με κατασκευασμένους εκβιασμούς και μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε στημένους μάρτυρες (όταν τα άπλυτα τους φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες), αλλά και σε προσωπικές απειλές προς τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να αγωνιστούν, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Πιο συγκεκριμένα, η «ΘΕΡΜΟΙΛ», στο εν λόγω κείμενο, αναφέρει πως, αν και υπάρχει 35 ολόκληρα χρόνια, τα 2 τελευταία χρόνια δίνει μέρος των εσόδων της στο «Χαμόγελο του παιδιού». Φυσικά, η συγκεκριμένη τοποθέτηση μας κάνει να γελάμε και δεν ξεγελά κανέναν, καθώς καμιά εταιρεία δεν κάνει “καλές πράξεις” χωρίς το γνωστό όφελος της μείωσης φόρου, πόσο μάλλον σε μια ΜΚΟ, που με περηφάνια γλείφει και στέκεται δίπλα στα χειρότερα αφεντικά αυτού του κράτους.

Επίσης, η «ΘΕΡΜΟΙΛ» τονίζει, θέλοντας να αναδείξει το “ήθος” και την “υπευθυνότητα” της, τους μηδενικούς τραπεζικούς δανεισμούς της και τις μηδενικές οφειλές της στους προμηθευτές. Εμείς τους λέμε, ότι αυτά αφορούν το κεφάλαιο και δεν ξεγελούν κανέναν εργαζόμενο/η, που τους αφορούν οι διεκδικήσεις τους απέναντι σε πάγιες γνωστές τακτικές της εταιρείας. Χαρακτηριστική τακτική της εταιρείας είναι η πίεση και ο εξαναγκασμός σε αδήλωτη εργασία, προτρέποντας τους εργαζόμενους/ες να κάτσουν μια και δυο ώρες παραπάνω, για να βγάλουν τις απαιτούμενες πωλήσεις. Και φυσικά, όταν αυτές δεν βγαίνουν, έρχονται και οι απολύσεις με τη γνωστή δικαιολογία που αφορά τους στόχους πώλησης και τις δεξιότητες στον τρόπο “χειραγώγησης” των πελατών. Οι μισθοί, προφανώς, είναι μισθοί πείνας και η μη καταβολή δεδουλευμένων 5 και 6 μήνες είναι συχνό φαινόμενο.

Δεν μας κάνει, βέβαια, καμιά εντύπωση, ότι αν και η συγκεκριμένη εταιρεία απουσιάζει από τις εκδικάσεις των προσφυγών εναντίον της στα δικαστήρια και από τις τριμερείς συναντήσεις των Επιθεωρήσεων Εργασίας όταν αντιμετωπίζει καταγγελίες εργαζομένων, φαίνεται πανέτοιμη να σύρει στα δικαστήρια με ψεύτικες κατηγορίες εργαζόμενους, καθώς και αλληλέγγυες συνελεύσεις και ομάδες. Δεν διστάζει να απειλήσει με δικαστικά τελεσίγραφα, μηχανορραφίες και ψέματα και να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αθέμιτο μέσο απέναντι σε όποιον/α εργαζόμενο/η τολμήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα και να μιλήσει ανοιχτά, για όσα συμβαίνουν στην εταιρεία. Αποτελεί, άλλωστε, πάγια τακτική των εταιρειών, όταν οι καταγγελίες εναντίον τους είναι εξόφθαλμες, να προσπαθούν να εξουθενώσουν είτε τους ίδιους τους εργαζόμενους είτε τα σωματεία και τις ομάδες, που τους στηρίζουν, κατηγορώντας τους για δήθεν παράνομες πράξεις.

Θέση της ομάδας μας είναι πως η υποκρισία των αφεντικών περισσεύει και το κάθε «Χαμόγελο του Παιδιού» και η υποτιθέμενη εταιρική “κοινωνική ευθύνη” δεν ξεπλένουν τον ζόφο, που μεθοδικά προσπαθούν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους/ες, τόσο στο συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα εν γένει: επισφαλής εργασία με διαδοχικές ολιγομήνες συμβάσεις, εργασιακή ενοικίαση από εταιρεία σε εταιρεία, εντατικοποίηση της εργασίας μέσω της τεχνολογίας και του συνεχούς ελέγχου, δουλειά 365 μέρες το χρόνο, χωρίς σταθερό ωράριο και ρεπό, εργάτες/τριες αντικείμενα εκτόνωσης των πελατών, κ.α. Ο κατάλογος της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι μακρύς…

Εμείς, ως εργατική ομάδα βάσης, ενάντια στο θράσος και την υποκρισία της κάθε εταιρείας, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε όποιον/α εργαζόμενο/η εναντιώνεται στην εκμετάλλευσή του από τα αφεντικά, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, με σκοπό τη συλλογικοποίηση και την διάδοση των αγώνων μας.

Οι συκοφαντικές δυσφημίσεις και εκβιασμοί, δεν μας φοβίζουν ούτε μας εκπλήσσουν, αντίθετα δυσχεραίνουν την θέση τους.

Κανένα σωματείο, καμία αλληλέγγυα συνέλευση/ομάδα μονοί τους
απέναντι στα ψέματα των αφεντικών.

Κανένας/καμία συνάδελφος/ισσα μόνος του/της στα τηλεφωνικά κάτεργα.


Αντίσταση, Αυτoοργάνωση, Αλληλεγγύη.

Συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών ενάντια στα τηλεφωνικά κάτεργα Proledialers
proledialers.espivblogs.net
|  proledialers@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *