Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

(ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ (Wind) για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 4/5)

OXI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ
          Στον εργασιακό Μεσαίωνα
          Στη μετατροπή των εργαζόμενων σε δουλοπάροικους
          Στα διαρκή Μνημόνια της φτώχειας, εξαθλίωσης, εκμετάλλευσης
 
 
Την Κυριακή 4/5
–          Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Απεργιακή Συγκέντρωση, ώρα 1.30 μμ , πεζόδρομος Κοραή
–          Στηρίζουμε την κινητοποίηση και το δίκαιο αγώνα, απέχοντας απ’ τις αγορές
 
Συνάδελφοι,
 
Μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων έχει αρχίσει να ξηλώνεται βάναυση από τη συγκυβέρνηση, τους εργοδότες και την Τρόικα: η αργία της Κυριακής. Το τελευταίο διάστημα, έχει επανειλημμένα επιχειρηθεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Και τώρα, με τον πρόσφατο πολυνόμο-σκούπα (που άρον άρον πέρασε πραξικοπηματικά απ’ τη βουλή), επιβάλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ακόμα περισσότερες Κυριακές.
 

Είναι ψέμα ότι έτσι αυξάνεται η κατανάλωση, ο τζίρος κ.λπ. και κατ’ επέκταση έρχεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Γιατί πολύ απλά, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, των εργαζομένων και του λαού δεν έχει αρκετά χρήματα. Δεν έχει αρκετά χρήματα όχι μόνο για να κάνει επιπλέον αγορές κάποια Κυριακή, αλλά και για τις στοιχειώδεις ανάγκες, την πληρωμή λογαριασμών και ενοικίων, φόρων και χαρατσιών, την κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείων, εξόδων εκπαίδευσης, ακόμα και φαγητού.
 
Στην πραγματικότητα, κατάργηση της Κυριακής αργίας, στοχεύει πολύ απλά και ωμά μόνο στο εξής: (α) Στην επιβολή ενός καθεστώτος εργασιακού Μεσαίωνα στους εργαζόμενους στο εμπόριο. Ειδικότερα η δουλειά την Κυριακή, διαλύει κάθε οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό των εργαζομένων, αποκόβοντάς τους απ’ τις οικογένειες και τους φίλους τους, από κάθε δυνατότητα ανάπαυσης και ψυχαγωγίας. Ώστε τα «σπασμένα» της κρίσης να τα φορτώσουν οι επιχειρηματίες στις πλάτες των εργαζομένων, για να σωθούν αυτοί και το σύστημά τους. (β) Στην εξόντωση πολλών μικρών επιχειρήσεων(γιατί το άνοιγμα τις Κυριακές αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι υποχρεώνονται σε εξοντωτική, σχεδόν συνεχή εργασία),ώστε όλο το μερίδιο της αγοράς να συγκεντρωθεί σε λίγες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις-μονοπώλια.
 
Αυτή την ωμή αλήθεια θέλουν να κρύψουν και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, με τα γελοία ρεπορτάζ και φιέστες, δήθεν περί ευτυχισμένων καταναλωτών που βολτάρουν στην Ερμού με χαμόγελα και τσάντες γεμάτες ψώνια! Είναι ένα ψέμα ανάλογο μ’ αυτά του κυβερνητικού “success story”, για το διαβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» και την προεκλογική διανομή του, για δήθεν έξοδο απ’ την κρίση και τα μνημόνια, επειδή η χώρα δανείστηκε για μια ακόμα φορά τοκογλυφικά απ’ τις αγορές και ενώ η παραγωγή, οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας ρημάζουν, η φτώχεια, η εξαθλίωση και η απόγνωση απλώνονται παντού.
 
Χτύπημα σ’ έναν εργαζόμενο, είναι χτύπημα σε όλους. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι ένα ακόμα σκαλί πιο κάτω στον κατήφορο όπου η ανεργία τσακίζει την εργατική τάξη και τους νέους, όπου διαλύονται μισθοί και συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, κάθε σταιερότητα στις εργασιακές σχέσεις, συστήματα ασφάλισης και υγείας κ.λπ. Στη μετατροπή των χώρων εργασίας σε κάτεργα όπου θα επικρατεί σαν απόλυτος νόμος, σαν δικτατορία το «δίκιο του αφεντικού» και το «διευθυντικό δικαίωμα». Στη μετατροπή των εργαζομένων σε δουλοπάροικους, χωρίς κανένα δικαίωμα, σε φοβισμένα και διαιρεμένα άτομα, χωρίς δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης, αντίστασης, διεκδίκησης. Γι’ αυτό, ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας μπορεί και πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας. Είναι κομμάτι του αγώνα για να καταργήσουμε τα βάρβαρα Μνημόνια, την καταιγίδα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, Τρόικα και κεφάλαιο εναντίον μας, για να σώσουν τις τράπεζες και το σύστημά τους, εξοντώντας τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
 
Το Σωματείο μας συμμετέχει στην κινητοποίηση της Κυριακής 4/5, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και το άνοιγμα των καταστημάτων εκείνη τη μέρα, που οργανώνει το «Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας». Παράλληλα, καταγγέλουμε την βάναυση επίθεση των ΜΑΤ στην προηγούμενη αντίστοιχη κινητοποίηση: έτσι αντιμετωπίζουν όλους τους αγώνες και τους εργαζόμενους που αντιστέκονται, θέλοντας να μας βάλουν όλους σε διαρκή «γύψο», για να μη διαταραχθεί η σκοτεινή «σταθερότητα» της Τρόικας και των κυβερνήσεών της.
 
Σας καλούμε να στηρίξετε αυτό τον αγώνα με τη συμμετοχή σας στην κινητοποίηση της Κυριακής 4/5 – και ακόμα, απέχοντας από τις αγορές σ’ εμπορικά καταστήματα εκείνη τη μέρα, ως κίνηση έμπρακτης αντίστασης και αλληλεγγύης.
 

To Δ.Σ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *